Június 4 a Nemzeti Összetartozás Napja. A Trianon Múzeum és a Nagy-Magyarország Park ebben az évben is közösen emlékezett a Trianoni Békediktátumra a Fejér megyei Királyszálláson.

Június 4-e évről évre a magyar nemzet egységére hívja fel a figyelmet. A nap folyamán Trianon emléktárgyakat, vásárolhattak ajándékba park látogatói, a Trianon Múzeum időszaki kiállítása a Magyar Kálvária 1918-1920 pedig ingyen volt látogatható. A délután kezdődő program résztvevői a 102 éve aláírt békediktátumról és annak következményeiről hallhattak az előadóktól, de véleményüket is kifejthették.

A rendezvény kezdetén Szakonyi Balázs köszöntötte a megemlékezőket. A Nagy-Magyarország Park kommunikációs munkatársa arról beszélt, hogy a „Szeressük vissza Magyarországot” szlogen jól tükrözi az igazi célt és eszközt, amely szerint a realitás nem a határok visszaállítása, hiszen azokban nincs lélek. Hangsúlyozta, hogy egy többlet kilométer lélek nélkül, semmi. Sokkal inkább a határainkon túl élő magyar társaink sorsa, ami fontos, vagyis a nemzet egységének megteremtése. Ezt sem országhatárok, sem kilométerek, sem hegyek, völgyek nem akadályozhatják meg. Magyarország mindenhol ott van, ahol magát magyarnak valló ember él, ahol a magyar szó, elhagyja egy ember száját, ahol az esti ima nem bozse mój, nem otcse nás, hanem Mi Atyánk! Ahol az emberek szemében a haza hősei: Szent István, Kossuth, Széchenyi, vagy Petőfi – zárta végül köszöntőjét Szakonyi Balázs.

16 óra 32 perckor – a diktátum aláírásának perceiben – 102 másodpercig zúgtak a harangok, majd megszólalt a Magyar, és a Székely himnusz, nem csak a belhon és Székelyföld, hanem Délvidék, Felvidék, Őrvidék, Nedecvidék, Partium és a talán legtöbbet szenvedett Kárpátalja tiszteletére, ahol ezekben a percekben is háború szedi áldozatait. A Trianon Múzeum történésze Bencze Dávid Trianon a magyar histográfiában címmel tartott előadást, majd könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők. Kurilla Benjamin a Trianon Múzeum történésze a három kötetes Magyar Béketárgyalások című könyvről beszélt, aminek részt vett átdolgozott kiadása szerkesztésében.

A megemlékező beszéd, a történelmi előadás és könyvbemutató után a programot a Szózat közös éneklése zárta, hazatérve pedig 20 óra 22-kor ki-ki szíve szerint mécsest gyújtott otthonában az Összetartozásunk Tüzével erősítve a nemzeti tudatot.

Share This