Négy külhoni felső tagozatos csapat vett részt április 9-én szombaton azon a vetélkedőn, amit a királyszállási az Összetartozás Népfőiskola és a Nagy-Magyarország Park hirdetett meg a hungarikumok és nemzeti értékeink még szélesebb megismertetése céljából.

A játékos vetélkedőre a Kárpát-medencei általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákok és felkészítő tanáraik jelentkezhettek, egy csapat 3 diákból állt. A jelentkezés feltétele egy 25 kérdésből álló feladatlap megoldása volt, a legjobb megoldásokat beküldő csapatok juthattak a döntőbe. Három felvidéki és egy muravidéki csapat érkezett a Nagy-Magyarország Parkba. A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanulói Szepsiről, az Erdélyi János Alapiskola diákjai Nagykaposról jöttek, Komáromból az Eötvös utcai Alapiskola vett részt, a muravidéki csapat pedig a Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolából érkezett.

IMG 20220409 134753

A gyermekek és kísérőik pénteken késő délután érkeztek a Nagy-Magyarország Parkba, ahol megnézték a Trianon Múzeum Magyar Kálvária 1918-1920 című időszaki kiállítását, amit a múzeum történésze Bencze Dávid mutatott be számukra. Még az este folyamán berendeztük a csapatok által otthon készített alkotásokból álló kiállítást, a vetélkedőn egymás pályamunkáit pontozták a diákok.

A szombati döntő feladatai az egyes települési, megyei és külhoni értéktárakba bekerült értékekhez kapcsolódó ismeretekre irányultak. A nyolc feladat között volt egy prezentációs előadás, amiben hungarikumot mutattak be a gyermekek, és egy általuk írt esszének a felolvasása, ami a magyar értékek mellett arról szólt mit jelent egy külhoni diáknak az anyaország. Mindegyik írásban említés volt a közigazgatási határainkon túl élő magyarság nehézségeiről az őket érő megkülönböztetésről, a magyar nyelv szépségéről és annak összetartó erejéről. A verseny ezen része rendkívül felemelő és könnyfakasztó volt.

Minden résztvevő értékes könyv- és tárgyjutalomban részesült. A győztes csapat a nagykaposi lányok lettek, akik a park felajánlásaként egy hosszú hétvégi kirándulást is kaptak. A három fős zsűri tagjai a Nagy-Magyarország Park vezetője Csirinyi Anita, Mihalcsik Márta közművelődési szakember és Bencze Dávid a Trianon Múzeum történésze volt.

A megmérettetésnek a Nagy-Magyarország Park adott otthont. A szállást és az ellátást a szervezők térítésmentesen biztosították a résztvevőknek.

Share This