Május második hétvégéjén ismét a kollégiumoké volt a főszerep a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Az idén februárban indult Szent Imre Kollégium második alkalmának fókuszában ezúttal a nemzeti identitás állt. A háromnapos programon a Kollégium hallgatói számos előadáson vehettek részt.

A pénteki nyitónapon a résztvevők a „Közösségi asztal” keretében ismerkedtek egymással és két kollégiumi résztvevőnek köszönhetően Szatmár gazdag kulturális és természeti értékeivel.

Szombaton délelőtt „keresztény értékeink a modern világban” címmel vezetett beszélgetés zajlott, majd dr. Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója tartott filmvetítéssel egybekötött előadást „Önazonosságunk aktuális kérdései és válaszai” témában.

A kollégium résztvevői a délután folyamán közös programokon vettek részt a többi kollégiummal. A hétvége különlegessége az volt, hogy a Hungarikum Liget csatlakozott a Planetáriumok Világnapjához egy közös filmvetítéssel és előadással, amelynek házigazdája Zombori Ottó csillagász volt. Ezt követően Yunus Emre, török költő szobrának avatásán vett részt a kollégium. Az avató ünnepség után plenáris előadást tartott Mustafa Şentop, a Török Nagy Nemzetgyűlés volt elnöke, a török parlament jelenlegi képviselője. A délutáni programokat török kávé és serbet kóstoló is színesítette, a Hungari Dzsebedzsi Kulturális és Hagyományőrző Sportegyesület jóvoltából.

Az este folyamán kerekasztal beszélgetés során a nemzeti identitás és nemzetpolitika fogalmait, helyzetét és kérdéseit járták körbe a résztvevők két előadó, dr. Kántor Zoltánnal és dr. Margittai Gábor közreműködésével.

A vasárnap reggel ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Szent István kápolnában. Délelőtt Kántor Zoltán phD., szociológus, politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója tartott előadást „A magyar nemzetpolitika jelentősége napjainkban” címmel. Őt követte dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki „A nemzetpolitika aktuális kérdései és válaszai” témában osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Részletesen bemutatta az elmúlt évtized nemzetpolitika komplex rendszerét, támogatási programjait, eredményeit, és a jelenlévők számos kérdésére is válaszolt.

A Szent Imre Kollégium célja az értékalapú települési, térségi szintű lokálpatrióta utánpótlás nevelés. A képzés során a résztvevők megismerhetik a Szent Család (Szent István, Szent Imre, Boldog Gizella) jelentőségét, ma is érvényes üzeneteit, szellemi örökségét. Követve a Szent Istváni utat, ezeréves értékeinkre építve keresik közösen napjaink kihívásaira a válaszokat. Egyéni és közösségi boldogulásunkra vonatkozó kérdéseket és válaszokat fogalmazunk meg a képzés során elsősorban magyar, Kárpát-medencei vonatkozásban. Tényeket és tévhitek járnak körül az identitásainkat csorbító veszélyek kapcsán, illetve feltárják következő ezer évünk lehetőségeit is.

A 2 éves kollégiumi képzést a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 2024. februárjában indította el. Az indító alkalommal a magyarság alapértékei kerültek fókuszba. A résztvevők lelkipásztor, történész és kulturális szakemberek közreműködésével beszéltek az 1100 éves magyar államiság erős alapjairól, a Szent Család jelentőségéről, napjainkra is érvényes üzeneteiről. A képzés védnöke Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Share This