A királyszállási Összetartozás Népfőiskola, a hungarikum mozgalom további népszerűsítése, valamint a magyar nemzeti értékek megismertetése érdekében, Értékek a Kárpát-medencében címmel, idén is meghirdette Hungarikum vetélkedőjét.  A megmérettetésre idén négy iskolából érkeztek 7-8. osztályos külhoni magyar diákok. Egy csapat a felvidéki Losoncról érkezett, három pedig a délvidéki Szabadkáról, Zentáról és Óbecséről.

A diákok és tanáraik – összesen 20 fő – február 23-án, pénteken este érkeztek meg az Összetartozás Népfőiskolának otthont adó Nagy-Magyarország Parkba. A konferencia termünkben, amely a másnapi vetélkedő színhelye is volt, 20-25 perces előadásban Kurilla Benjamin történész beszél nekik a trianoni békediktátumról. Bemutatta a Nagy-Magyarország Parkot, az Összetartozás Népfőiskolát és annak a nemzeti emlékezet megerősítésében vállalt szerepét, küldetését.

IMG 20240224 094901

A vetélkedő másnap délelőtt kezdődött. A csoportok bemutatták sajátkezű alkotásaikat: épület maketteket, fotókat, festményt és rajzokat, továbbá süteményt és tiszavirág bábut. Ezután felolvasták előre megírt esszémunkájukat, melyben kifejtették, hogy számukra „Mit jelent magyarnak lenni?” Ezt követően vetített prezentációk formájában bemutatták saját településüket – ki félénkebben, kik magabiztosabban. Emellett feladatlapokat is kaptak, ahol a magyar történelemmel és kultúrával kapcsolatos kérdésekre kellett felelniük.

IMG 20240224 111123

Összességében elmondható, hogy a vetélkedő remek hangulatban zajlott; a csapatok pedig jól felkészültek voltak. Munkájukat háromtagú zsűrink értékelte és pontozta. Az eredményhirdetés után pedig a csapatokat értékes ajándékokkal jutalmaztuk.

Share This